Bottensanering

Vi utför bottensanering på motorbåtar & segelbåtar i hela Stockholm & Skärgården

Startsida > Båtservice > Bottensanering

Fördelar med att sanera botten

Bottensanering eller bottenfärgsborttagning innebär att man tar bort bottenfärg på båten. Det kan finnas flera anledningar till att man vill ta bort gammal bottenfärg från sin båt. En av de vanligaste orsakerna är att man har en bottenfärg med biocider (miljögifter) och att man vill sanera båtbotten från dessa gifter för att uppfylla tillämpliga miljöbestämmelser.

Att ta bort den gamla bottenfärgen krävs också för att kunna genomföra en epoxibehandling eller för att kunna bottenmåla båten med en bottenfärg som inte är helt kompatibel med nuvarande färg. Man kanske vill byta till en hård bottenfärg men har i nuläget en mjuk (självpolerande) bottenfärg. I det fallet så måste den gamla mjuka bottenfärgen avlägsnas så att den hårda bottenfärgen kan fästa ordentligt.

Ytterligare en anledning att ta bort bottenfärg är att man har ett tjockt färglager av gammal bottenfärg som har flagnat och helt enkelt vill göra en ny bottenmålning för att få en slätare yta med mindre friktion.

Alternativa sätt ta bort bottenfärg

Oavsett anledning till att man vill ta bort bottenfärgen så är det ett relativt tidskrävande och fysiskt tungt arbete som ställer krav på både förberedelser och metodval. Bottenfärgen kan tas bort på flera sätt. Skrapning, slipning, blästring och att använda färgborttagningsmedel är vanliga metoder. Varje metod har sina respektive fördelar och nackdelar.

Gammal bottenfärg är miljöfarligt avfall

Vid bottensanering/ bottenfärgsborttagning bör man också vara försiktig då slipdamm och annat avfall som uppstår vid borttagning av bottenfärg innehåller biocider och utgör miljöfarligt avfall och skall därför hanteras på ett speciellt sätt. Man bör också vara försiktig med den egna hälsan och använda skyddskläder och annan skyddsutrustning.

Epoxi, skrovren eller ommålning

Efter bottensanering är det vanligt att båtägare väljer epoxibehandling som nästa steg. Epoxibehandling ger ett bra skydd mot vatteninträngning i plasten, ett förstärkt skydd mot böldpest och en stryktålig botten som tål slitage. Som alternativ till epoxibehandling efter färgborttagning kan man välja att ha botten omålad, så kallad skrovren alternativt kan man måla om båten med ny bottenfärg.

Behöver du hjälp att sanera båtbotten?

Kontakta  oss på Arkipelag Marin för hjälp med bottensanering/ färgborttagning. Vi hjälper båtägare att ta bort bottenfärgen på både motorbåtar och segelbåtar i hela Storstockholm året runt oavsett om det är vinter eller sommar. Naturligtvis efterlever vi tillämpliga miljöbestämmelser samt tar hand om det miljöfarliga avfall som uppstår.

Behöver du hjälp med bottensanering?

Arkipelag Marin utför bottensanering på plats hos din båt. Vi har ambulerande marintekniker som kommer till dig och utför arbetet. Kontakta oss via e-post på info@arkipelagmarin.se, ring oss på 0763 01 48 77 eller skicka ett meddelande via kontaktformuläret nedan.

Vill du få ett offertförslag?

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor och få en offert. Mail: info@arkipelagmarin.se Telefon: +46 763 01 48 77

Vill du bli uppringd?

Kontakta oss vid frågor eller för kostnadsfri offert