Bottenmåla båt – Komplett guide

av | jan 25, 2024 | Blogg | 0 Kommentarer

Bottenmålning av en båt är en av de viktigaste underhållsåtgärderna för att hålla din båt i toppskick. Det hjälper till att skydda skrovet från påväxt av alger och havstulpaner, vilket inte bara påverkar båtens hastighet och bränsleeffektivitet men också dess allmänna hälsa. Här är en guide om hur du bottenmålar din båt på bästa sätt.

Varför ska man bottenmåla båten?

Vattenmiljön innebär ständiga utmaningar för båtens skrov. Alger, havstulpaner och andra marina organismer kan snabbt börja växa på båten under vattenlinjen. Denna påväxt kan minska båtens hastighet och öka bränsleförbrukningen. Bottenfärg innehåller biocider som förhindrar denna tillväxt, vilket gör den till en viktig del av båtens underhåll.

Vilken bottenfärg ska man använda?

Valet av bottenfärg beror på flera faktorer, inklusive typen av vatten där båten används och båtens material. Kopparbaserade färger är populära i saltvatten, medan aluminiumbåtar kräver kopparfria alternativ. Det är viktigt att välja en miljövänlig färg som uppfyller lokala miljöbestämmelser.

Innan du börjar

  1. Rengöring: Börja med att noggrant rengöra båtens skrov. Använd högtryckstvätt för att avlägsna alger, havstulpaner och smuts.
  2. Slipning: Slipa bort gammal färg och jämna ut ytan. Detta säkerställer att den nya färgen fäster ordentligt.
  3. Skydd: Använd maskeringstejp för att skydda vattenlinjen och andra områden som inte ska målas.

Bottenmålning (Steg-för-steg)

  1. Grundmålning: Om skrovet är bart eller om du byter bottenfärgstyp, börja med en lämplig grundfärg.
  2. Applicera Bottenfärg: Använd en roller för att applicera bottenfärg jämnt. Oftast krävs två lager.
  3. Torktid: Låt varje lager torka enligt tillverkarens instruktioner.

Bottenmåla båt som står på trailer

Om din båt står på en trailer, använd pallbockar och stöttor för att säkert lyfta båten så att du kan måla området under stödpunkterna. Se till att båten är stabilt och säkert upplyft innan du börjar måla.

Kom ihåg att bottenmålning är bäst att göra i torra och varma förhållanden. Efter målningen, låt båten torka ordentligt innan den sjösätts.

Med rätt förberedelser och material kan bottenmålning av din båt vara ett givande projekt som skyddar din investering och förbättrar din båtupplevelse. Lycka till!

Vill du ha hjälp? Kontakta oss för offert!

Om du känner att du inte har tid eller att det blir övermäktigt att göra arbetet själv finns våra professionella marintekniker här för att hjälpa dig. Ring oss på 0763 01 48 77 eller maila info@arkipelagmarin.se för ett kostnadsfritt prisförslag. 

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor och få en offert.

Mail: info@arkipelagmarin.se

Telefon: +46 763 01 48 77

Vill du bli uppringd?