GUIDE: Så polerar du båten inför båtsäsongen

av | mar 19, 2024 | Blogg | 0 Kommentarer

Att hålla din båt skinande och i gott skick är inte bara en fråga om estetik; det är också viktigt för att bibehålla båtens värde och prestanda. Regelbunden polering skyddar gelcoaten mot solens skadliga UV-strålar, salt, smuts och andra yttre påverkningar. I detta blogginlägg går vi igenom steg för steg hur du polerar din båt för att återställa dess glans och skydda ytan.

Steg 1: Tvätta noggrant

Innan du börjar med poleringen är det viktigt att du tvättar båten ordentligt. Använd en mild tvållösning och en mjuk borste eller svamp för att ta bort smuts, salt och andra avlagringar. Skölj sedan noggrant med vatten. En ren yta är essentiell för att poleringsprocessen ska bli framgångsrik.

Steg 2: Inspektera ytan och förbehandla vid behov

Efter tvättningen, inspektera båtens yta noggrant. Om du hittar djupa repor eller skador i gelcoaten kan det vara nödvändigt att först behandla dessa områden. Mindre repor och oxidation kan avlägsnas med ett rubbingmedel. Applicera rubbingmedlet med en mjuk trasa eller en polermaskin på låg hastighet, och arbeta in det i cirkulära rörelser tills ytan blir jämn.

Steg 3: Välj rätt polermedel

Det finns en mängd olika polermedel att välja mellan, och det är viktigt att välja ett som är anpassat för just glasfiberbåtar. Ett bra polermedel bör inte bara återställa glansen utan också erbjuda ett visst skydd mot UV-strålning och andra yttre påverkningar. Läs instruktionerna noggrant innan användning.

Steg 4: Polera ytan

Applicera polermedlet på en ren, mjuk trasa eller en speciell polersvamp. Börja polera i små sektioner, och använd cirkulära rörelser för att arbeta in medlet i gelcoaten. För bästa resultat och för att minska risken för att missa områden, arbeta systematiskt över hela båten. Om du använder en polermaskin, håll den i rörelse för att undvika att bränna gelcoaten.

Steg 5: Buffa ytan

När polermedlet har torkat till en dimmig hinna, är det dags att buffa ytan. Använd en ren, torr och mjuk trasa eller en mikrofiberduk för att buffa bort hinna. Efter buffningen bör ytan vara glänsande och slät.

Steg 6: Skydda med vax

Efter poleringen är det klokt att lägga på ett lager båtvax för att skydda den nypolerade ytan. Vaxet bidrar till att bevara glansen och skyddar mot UV-strålning, smuts och vatten. Applicera vaxet enligt anvisningarna på förpackningen, och buffa sedan till en högglans.

Sammanfattning

Att polera din båt är en viktig del av underhållet som inte bara bidrar till båtens utseende utan också till dess långsiktiga hållbarhet. Genom att följa dessa steg kan du återställa och skydda din båts glans och se till att den är redo för många fler år på vattnet. Lycka till med poleringen!

Vill du ha hjälp med båtpolering? Kontakta oss för offert!

För att boka tid eller för mer information om båtpolering i Stockholm, tveka inte att kontakta oss på info@arkipelagmarin.se eller ringa oss på 0763 01 48 77.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor och få en offert.

Mail: info@arkipelagmarin.se

Telefon: +46 763 01 48 77

Vill du bli uppringd?