Hård eller självpolerande bottenfärg? Vad är skillnaden?

av | feb 7, 2024 | Blogg | 0 Kommentarer

När det kommer till underhåll av din båt, är valet av bottenfärg en av de viktigaste besluten du kommer att göra. Bottenfärg skyddar din båt mot påväxt och kan även påverka båtens prestanda. Det finns i huvudsak två typer av bottenfärg att välja mellan: hård bottenfärg och självpolerande bottenfärg. Men vad är skillnaden, och hur vet du vilken som är rätt för din båt?

Hård Bottenfärg
Hård bottenfärg, även känd som hård antifouling, skapar en stark och hållbar yta som är idealisk för båtar med hög hastighet eller de som ofta är i rörelse. Denna färgtyp eroderar inte över tid, vilket gör den till ett utmärkt val för tävlingsbåtar eller båtar som används i tuffa förhållanden. Eftersom den inte eroderar, ackumuleras lager på lager om den inte slipas bort, vilket kan kräva mer underhåll på lång sikt.

Självpolerande Bottenfärg
Självpolerande bottenfärg, å andra sidan, eroderar gradvis när båten rör sig genom vattnet, vilket frigör nya, aktiva biocider som håller båtens botten ren. Denna typ av färg är idealisk för fritidsbåtar som används säsongsmässigt, då den kontinuerliga erosionen hjälper till att hålla botten fri från påväxt utan behov av regelbunden slipning. Självpolerande färg behöver påföras oftare än hård färg, men underlättar underhåll eftersom gamla lager gradvis försvinner.

Hur ofta ska man bottenmåla en båt?
Frekvensen för bottenmålning beror på flera faktorer, inklusive typen av bottenfärg, hur ofta båten används, och i vilka vatten den seglar. Som en allmän regel, bör självpolerande bottenfärg påföras en gång per år, medan hård bottenfärg kan hålla upp till två säsonger beroende på användning och slitage. Det är viktigt att regelbundet kontrollera din båts botten och utföra ny bottenmålning vid tecken på slitage eller påväxt.

Hur många lager bottenfärg behövs?
För de flesta båtar rekommenderas minst två lager bottenfärg för att säkerställa en jämn och skyddande täckning. Om du målar en båt för första gången eller byter till en ny typ av bottenfärg, kan det vara lämpligt att applicera ett grundlager först för att maximera vidhäftningen och effektiviteten. För områden som är särskilt utsatta för slitage, som kölen och vattenlinjen, kan ett extra lager ge ökat skydd.

Slutsats
Valet mellan hård och självpolerande bottenfärg beror på din båts användningsmönster och dina underhållspreferenser. Oavsett vilken typ du väljer, är regelbunden bottenmålning en kritisk del av båtunderhållet som skyddar din investering och förbättrar din upplevelse på vattnet. Genom att följa tillverkarens rekommendationer och utföra noggranna förberedelser kan du försäkra dig om att din båts botten förblir i optimalt skick säsong efter säsong.

Vill du ha hjälp? Kontakta oss för offert!

Om du inte har tid eller att det blir övermäktigt att bottenmåla din båt på egen hand finns våra professionella marintekniker här för att hjälpa dig. Ring oss på 0763 01 48 77 eller maila info@arkipelagmarin.se för ett kostnadsfritt prisförslag. 

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor och få en offert.

Mail: info@arkipelagmarin.se

Telefon: +46 763 01 48 77

Vill du bli uppringd?